Solsken i hans historia. Solsken i honom.

17 Aug

I lördags blev jag bjuden på mat hemma hos en burmesisk familj. Darinka som jag arbetar med har lärt känna pappan i familjen genom sina vänner. På så vis har jag också börjat lära känna honom. Han heter La och kommer från Burma. Han bor i Mae Sot tillsammans med sin fru och sin dotter. Alla tre är fantastiska människor. Och hans grannar med för den delen. Eftersom han är den enda i familjen som kan lite engelska blir det naturligt så att de konversationer som förs blir tillsammans med honom. Även om man genom leenden och kroppsspråk också gör försök att kommunicera med hans fru och hans dotter.

Han har, liksom många andra, en hemsk historia bakom sig. Ja, varför skulle man annars sätta sig i den situation han är i nu? På flykt, begränsad och rädd för vad som kan hända. Rädd för polisen – “polisen ser oss som en källa till pengar”. Blir han tagen av polisen måste han muta sig ur situationen. Ett enkelt sätt att tjäna pengar för polisen. Detta till trots att Burmeser i de flesta fall tjänar långt under minimilön. Det finns inte mycket att ta av. Men den enes bröd är den andres död. Vi är alla djur som kämpar för överlevnad.

La fick sparken för ett tag sedan. Ungefär samtidigt som jag kom hit, Darinka berättade för mig om historien. Han hade varit borta från jobbet i två dagar på grund av att hans dotter var sjuk. Två dagar. En sjuk dotter. Så mycket värde har han. Men ett tag efter hör hans chef av sig och vill ha honom tillbaka. För ovanlighetens skull befinner sig La i en maktposition. Det ger honom mod att förhandla fram… TRE DAGAR LEDIGHET PER MÅNAD!

Detta är en solskenshistoria. Också för att han jobbar i butik och inte i en fängelseliknande fabrik. Han har ett hus och bor inte på en soptipp. Men det är också solsken i honom. Han är också ett djur. Med överlevnadsinstinkt. Och han kämpar. För precis som många vill han inte sluta hoppas.

Några foton från besöket hos La och hans familj:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: